fbpx
Szukaj
open close

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
aromaty

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.

Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2
aromat arbuz 3
aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś, co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

Treść oświadczenia w pdf.

dieta dzieci

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem – tak.

Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego. Otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnym zapachem całą kuchnię i zwabia domowników. Otwierasz soczek i już po zapachu wiesz, jak jest jego smak. Podejrzewam, że w marketach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci wychodzą nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora, który sam siebie określa jako wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które to przedsiębiorstwo produkuje czy sprzedaje. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

Ot, co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2
aromat arbuz 3
aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Tego nie wiem, jednak zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest coś dopuszczone do spożycia, to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że zanim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności. Wiele środków było zabronionych. Po wejściu do UE nastąpiły zmiany. Coś, co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE, a poza nią niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie! Jedzmy bez chemii! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy je sami, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz, gdzie szukać aromatów. Sprawdź też, co kryją w sobie żelki.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

Treść oświadczenia w pdf.

dieta dzieci

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu Żywienie Dzieci

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
19 października 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jak poprawić pracę jelit

Jak poprawić pracę jelit?

Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o różnych dolegliwościach jelitowych oraz najczęstszych przyczynach, które je wywołują. Od złych nawyków żywieniowych po najbardziej ukryte nietolerancje pokarmowe.

WIĘCEJ >

Kwasy tłuszczowe. Nie bój się boczku i jaj!

Kwasy tłuszczowe (tłuszcze) – w uproszczeniu – dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega-9 i wielonienasycone – omega-3 i omega-6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…

WIĘCEJ >

Trwa przedsprzedaż książki „Insulinooporność. Dieta i styl życia”

Restrykcyjne diety, treningi, wiele wyrzeczeń, a efektów… brak. Brzmi znajomo? Jeśli ta sytuacja nie jest ci obca, koniecznie przeczytaj najnowszą książkę Iwony Wierzbickiej „Insulinooporność. Dieta i styl życia”. Właśnie trwa przedsprzedaż! Problemy ze schudnięciem, napady…

WIĘCEJ >
jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3

Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.

WIĘCEJ >