fbpx
Szukaj
open close

4 produkty bogate w kolagen

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
kolagen

W jakich produktach można znaleźć kolagen? Po co po nie sięgać? Sprawdź, jeśli chcesz zachować młodość na dłużej!

Kolagen to białko strukturalne występujące w organizmach zwierząt, w tym ludzi. Jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, skóry, kości, ścięgien, chrząstki i innych struktur ciała. Spożywanie produktów, które w niego obfitują, może mieć kilka korzyści dla zdrowia.

Oto niektóre z potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem kolagenu:

  • Poprawa zdrowia skóry – kolagen jest ważnym składnikiem skóry i pomaga utrzymać jej elastyczność, nawilżenie i jędrność. Niektóre badania sugerują, że suplementacja kolagenem może pomóc w zmniejszeniu zmarszczek i suchości skóry.
  • Wspieranie zdrowych stawów – kolagen jest obecny w ścięgnach, chrząstkach i stawach, więc suplementacja kolagenem może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów i łagodzeniu bólu stawów.
  • Poprawa wyglądu włosów i paznokci – niektórzy zgłaszają poprawę wyglądu i wzmocnienie włosów i paznokci po suplementacji kolagenem.
  • Wspieranie układu trawiennego – kolagen może pomagać w odbudowie błony śluzowej żołądka i jelit, co może być korzystne dla osób z problemami żołądkowymi.
  • Wzmacnianie kości – choć kolagen nie jest głównym składnikiem kości, może wpływać na ich ogólną strukturę i zdrowie.

Źródła kolagenu

Istnieje kilka źródeł kolagenu w diecie. Wśród nich są takie, jak:

  1. Produkty mięsne – mięso, zwłaszcza bogate w tkankę łączną, takie jak skóra i chrząstka (warto sięgać po galaretki mięsne, golonkę, kurze nóżki, podroby).
  2. Ryby (szczególnie ich skóra).
  3. Wywar z kości, buliony – gotowanie kości mięsa lub ryb może wydobywać kolagen do wywaru.
  4. Żelatyna – to przetworzony kolagen, często używany do produkcji galaretek i innych potraw.

Możesz także rozważyć suplementację kolagenem w postaci tabletek, proszku lub płynów, ale przed suplementacją zawsze warto najpierw konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Żaden suplement nie zastąpi też prawidłowej diety.

Sprawdź buliony kolagenowe, które powstały przy mojej współpracy z marką Zdrowa Zupa. Pobierz też darmowy poradnik na temat bulionów.

Polecam też produkty Chi Collagen. Z kuponem rabatowym Ajwen otrzymasz zniżkę.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

W jakich produktach można znaleźć kolagen? Po co po nie sięgać? Sprawdź, jeśli chcesz zachować młodość na dłużej!

Kolagen to białko strukturalne występujące w organizmach zwierząt, w tym ludzi. Jest kluczowym składnikiem tkanki łącznej, skóry, kości, ścięgien, chrząstki i innych struktur ciała. Spożywanie produktów, które w niego obfitują, może mieć kilka korzyści dla zdrowia.

Oto niektóre z potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem kolagenu:

  • Poprawa zdrowia skóry – kolagen jest ważnym składnikiem skóry i pomaga utrzymać jej elastyczność, nawilżenie i jędrność. Niektóre badania sugerują, że suplementacja kolagenem może pomóc w zmniejszeniu zmarszczek i suchości skóry.
  • Wspieranie zdrowych stawów – kolagen jest obecny w ścięgnach, chrząstkach i stawach, więc suplementacja kolagenem może pomóc w utrzymaniu zdrowych stawów i łagodzeniu bólu stawów.
  • Poprawa wyglądu włosów i paznokci – niektórzy zgłaszają poprawę wyglądu i wzmocnienie włosów i paznokci po suplementacji kolagenem.
  • Wspieranie układu trawiennego – kolagen może pomagać w odbudowie błony śluzowej żołądka i jelit, co może być korzystne dla osób z problemami żołądkowymi.
  • Wzmacnianie kości – choć kolagen nie jest głównym składnikiem kości, może wpływać na ich ogólną strukturę i zdrowie.

Źródła kolagenu

Istnieje kilka źródeł kolagenu w diecie. Wśród nich są takie, jak:

  1. Produkty mięsne – mięso, zwłaszcza bogate w tkankę łączną, takie jak skóra i chrząstka (warto sięgać po galaretki mięsne, golonkę, kurze nóżki, podroby).
  2. Ryby (szczególnie ich skóra).
  3. Wywar z kości, buliony – gotowanie kości mięsa lub ryb może wydobywać kolagen do wywaru.
  4. Żelatyna – to przetworzony kolagen, często używany do produkcji galaretek i innych potraw.

Możesz także rozważyć suplementację kolagenem w postaci tabletek, proszku lub płynów, ale przed suplementacją zawsze warto najpierw konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Żaden suplement nie zastąpi też prawidłowej diety.

Sprawdź buliony kolagenowe, które powstały przy mojej współpracy z marką Zdrowa Zupa. Pobierz też darmowy poradnik na temat bulionów.

Polecam też produkty Chi Collagen. Z kuponem rabatowym Ajwen otrzymasz zniżkę.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 grudnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

hipoglikemia

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej….

WIĘCEJ >

Nadczynność tarczycy – co warto wiedzieć?

Nadczynność tarczycy, nazywana hipertyreozą, to zaburzenie, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Polega na wzmożonej aktywności wydzielniczej gruczołu, czego efektem są podwyższone poziomy FT3 i FT4. Wyróżnia się nadczynność subkliniczną, pierwotną i wtórną….

WIĘCEJ >
Choroba Duhringa

Swędząca wysypka? To może być choroba Duhringa

Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie. Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba…

WIĘCEJ >
Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem się pojawia, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak…

WIĘCEJ >