
Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać, a to niestety nie działa. Sprawdź 13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć.
Podczas przeszukiwania źródeł naukowych natrafiłam na wiele materiałów mówiących o tym, że otyłość to efekt:
- zaburzeń hormonalnych,
- stanów zapalnych,
a nie nadwyżki kalorii w diecie.
Co może powodować tycie?
Często słyszę, że problemem jest tarczyca, geny, brak ruchu, ale to tylko ułamek prawdy. Co może bezpośrednio lub pośrednio powodować tycie?
- Brak aktywności na świeżym powietrzu (nie chodzi tu o kalorie).
- Brak regularnego przebywania na powietrzu (działanie słońca, nawet przez chmury, ma zbawienny wpływ na gospodarkę hormonalną).
- Deficyt natury – brak kontaktu z przyrodą (najlepiej mieć go codziennie! Łąka, las, park, góry, jezioro).
- Chodzenie spać po 22:00.
- Sen krótszy niż 7 godzin (dowiedz się więcej).
- Styl życia typu „sowa”.
- Zaglądanie po 18:00 do telefonu bądź oglądanie telewizji (niebieskie światło zaburza wytwarzanie melatoniny – dobroczynnego hormonu odpowiedzialnego m.in. za regenerację organizmu).
- Przeglądanie mediów społecznościowych wieczorami, czy oglądanie wiadomości w telewizji (stres powoduje wytwarzanie kortyzolu – hormonu, który może powodować wzrost wagi i poziomu cukru we krwi).
- Ograniczenie kontaktów międzyludzkich (badania pokazują, że dobre relacje z innymi ludźmi i poczucie szczęścia mają większy wpływ na zdrowie i prawidłową masę ciała niż sama dieta. Nie chodzi tu oczywiście o relacje przez Facebook).
- Mocno przetworzona żywność (puszkowana, konserwowana, smażona, proszkowana, nieprzypominająca tego, co mogły znaleźć w sklepach nasze babcie w czasach swojej młodości).
- Poczucie nieszczęścia, smutek, żal (często zajadamy).
- Problem z jelitami.
- Alergie i nietolerancje pokarmowe (twój organizm najczęściej mówi ci o tym, kiedy masz po czymś pryszcze, katar, śluz w gardle, wzdęcia, zaparcia, biegunki, zgagę. Jeśli namierzysz taki produkt, po prostu go nie jedz!).
Chcesz schudnąć? Sprawdź: Schudnij w 30 dni z Ajwen
Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Autor

Iwona Wierzbicka
Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać, a to niestety nie działa. Sprawdź 13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć.
Podczas przeszukiwania źródeł naukowych natrafiłam na wiele materiałów mówiących o tym, że otyłość to efekt:
- zaburzeń hormonalnych,
- stanów zapalnych,
a nie nadwyżki kalorii w diecie.
Co może powodować tycie?
Często słyszę, że problemem jest tarczyca, geny, brak ruchu, ale to tylko ułamek prawdy. Co może bezpośrednio lub pośrednio powodować tycie?
- Brak aktywności na świeżym powietrzu (nie chodzi tu o kalorie).
- Brak regularnego przebywania na powietrzu (działanie słońca, nawet przez chmury, ma zbawienny wpływ na gospodarkę hormonalną).
- Deficyt natury – brak kontaktu z przyrodą (najlepiej mieć go codziennie! Łąka, las, park, góry, jezioro).
- Chodzenie spać po 22:00.
- Sen krótszy niż 7 godzin (dowiedz się więcej).
- Styl życia typu „sowa”.
- Zaglądanie po 18:00 do telefonu bądź oglądanie telewizji (niebieskie światło zaburza wytwarzanie melatoniny – dobroczynnego hormonu odpowiedzialnego m.in. za regenerację organizmu).
- Przeglądanie mediów społecznościowych wieczorami, czy oglądanie wiadomości w telewizji (stres powoduje wytwarzanie kortyzolu – hormonu, który może powodować wzrost wagi i poziomu cukru we krwi).
- Ograniczenie kontaktów międzyludzkich (badania pokazują, że dobre relacje z innymi ludźmi i poczucie szczęścia mają większy wpływ na zdrowie i prawidłową masę ciała niż sama dieta. Nie chodzi tu oczywiście o relacje przez Facebook).
- Mocno przetworzona żywność (puszkowana, konserwowana, smażona, proszkowana, nieprzypominająca tego, co mogły znaleźć w sklepach nasze babcie w czasach swojej młodości).
- Poczucie nieszczęścia, smutek, żal (często zajadamy).
- Problem z jelitami.
- Alergie i nietolerancje pokarmowe (twój organizm najczęściej mówi ci o tym, kiedy masz po czymś pryszcze, katar, śluz w gardle, wzdęcia, zaparcia, biegunki, zgagę. Jeśli namierzysz taki produkt, po prostu go nie jedz!).
Chcesz schudnąć? Sprawdź: Schudnij w 30 dni z Ajwen
Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta przeciwzapalna – na czym polega?
Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…
WIĘCEJ >Dieta nie jest czarna albo biała
Dieta nie jest biała albo czarna, jest zawsze coś pomiędzy, diety mają swoje odcienie. Na przykład bardzo modna ostatnio dieta paleo bazująca na mięsie, jajach i warzywach. Wiele osób tak bardzo się na tym koncentruje,
WIĘCEJ >Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!
Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…
WIĘCEJ >Jedno jabłko dziennie dla zdrowia to mit!
Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto!…
WIĘCEJ >