fbpx
Szukaj
open close

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jaja, jajka

Sprawdź, dlaczego to jaja, a nie chleb powinno się jeść na śniadanie i dowiedz się więcej o wyższości jaj nad innymi produktami – trochę z przymrużeniem oka.

1. Żółty i pomarańczowy kolor żółtka to jak słońce o poranku na moim talerzu – działają kojąco, poprawiają nastrój, szczególnie kiedy za oknem buro.

2. Jaja to najbardziej biodostępne źródło białka, witamin, minerałów, tłuszczów i cholesterolu dla komórek nerwowych. Poza wątróbką nie ma drugiego tak odżywczego pokarmu, co powoduje pozytywne nakręcenie moich myśli. Wiem, że jem to, co dla mnie najlepsze. To jest właśnie ta prawdziwa energia na cały poranek, a nie tam jakieś ciastka.

3. Jajka mogą nam się nigdy nie znudzić. Można je przygotować na tyle sposobów, że każdego dnia przez trzy miesiące można jeść coś niepowtarzalnego. Jeśli inni mogą jeść chleb codziennie, a nawet kilka razy dziennie przez kilkanaście lat, to jest to kwestia nastawienia? Kiedy rano wstaję, myślę: „Moje kochane jajeczka, z czym dziś was zjem?” :).

4. Jaja dają mi uczucie sytości na kilka godzin, dzięki temu nie burczy mi w brzuchu, nie muszę rozmyślać, co tu znowu zjeść.

5. Dostępne są w każdym hotelu, więc łatwo zjeść dobre śniadanie poza domem. Można je zabrać na miękko lub na twardo – idealny posiłek w trasę czy na wycieczkę.

6. Mają długi termin przydatności do spożycia i nie muszą być przechowywane w lodówce. Można zgromadzić zapasy, dzięki temu nie trzeba codziennie biegać do sklepu, tak jak do piekarni po świeży chleb. Poza tym jak już nie ma co zjeść, to zawsze są przecież jajka.

7. Jajka się ze wszystkim komponują: z warzywami, mięsem, zupą. Mogą być zagęstnikiem, lanymi kluskami, makaronem, bazą posiłku. Mogą dodać płynności, nadają smak, potrafią przybrać inny smak.

8. Jaja są tanie, dostępne, sycące i jak nie ma co jeść, to na jajach też przeżyjesz mają wszystko z wyjątkiem witaminy C (zjedz do tego owoc lub warzywo).

9. Mogą zastąpić chemiczne i drogie suplementy dla sportowców. Potrzebujesz aminokwasów (bcaa), lecytyny, cholesterolu – prekursora testosteronu? Chcesz zregenerować mięśnie? Zmiksuj dwa surowe żółtka, dojrzałego banana i łyżkę tłuszczu kokosowego. Zdrowo, tanio, smacznie, naturalnie, odżywczo. Pamiętaj, jajo się tak szybko nie psuje – cały dzień wytrzyma, nawet jeśli zmiksujesz je rano.

10. Jajo możesz wykorzystać w całości! Skorupka to cenne źródło wapnia i fosforu. Zdecydowanie lepsze niż chemiczne zamienniki z apteki. Zmiel i dodaj do potrawy lub zalej cytryną i zostaw na 3–4 dni do wytrawienia, po czym wypij z wodą i miodem. Możesz zmielić skorupki i użyć jako nawóz do kwiatów lub dołożyć swojemu psu czy kotu do jedzenia (sprawdź przepisy na kuracje jajeczne).

Jedz jaja na zdrowie!

Na miękko, na surowo, na półmiękko, sadzone, po benedyktyńsku. Sprawdź nasze przepisy z jajami.

Sprawdź naszego e-booka:

jajami

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Sprawdź, dlaczego to jaja, a nie chleb powinno się jeść na śniadanie i dowiedz się więcej o wyższości jaj nad innymi produktami – trochę z przymrużeniem oka.

1. Żółty i pomarańczowy kolor żółtka to jak słońce o poranku na moim talerzu – działają kojąco, poprawiają nastrój, szczególnie kiedy za oknem buro.

2. Jaja to najbardziej biodostępne źródło białka, witamin, minerałów, tłuszczów i cholesterolu dla komórek nerwowych. Poza wątróbką nie ma drugiego tak odżywczego pokarmu, co powoduje pozytywne nakręcenie moich myśli. Wiem, że jem to, co dla mnie najlepsze. To jest właśnie ta prawdziwa energia na cały poranek, a nie tam jakieś ciastka.

3. Jajka mogą nam się nigdy nie znudzić. Można je przygotować na tyle sposobów, że każdego dnia przez trzy miesiące można jeść coś niepowtarzalnego. Jeśli inni mogą jeść chleb codziennie, a nawet kilka razy dziennie przez kilkanaście lat, to jest to kwestia nastawienia? Kiedy rano wstaję, myślę: „Moje kochane jajeczka, z czym dziś was zjem?” :).

4. Jaja dają mi uczucie sytości na kilka godzin, dzięki temu nie burczy mi w brzuchu, nie muszę rozmyślać, co tu znowu zjeść.

5. Dostępne są w każdym hotelu, więc łatwo zjeść dobre śniadanie poza domem. Można je zabrać na miękko lub na twardo – idealny posiłek w trasę czy na wycieczkę.

6. Mają długi termin przydatności do spożycia i nie muszą być przechowywane w lodówce. Można zgromadzić zapasy, dzięki temu nie trzeba codziennie biegać do sklepu, tak jak do piekarni po świeży chleb. Poza tym jak już nie ma co zjeść, to zawsze są przecież jajka.

7. Jajka się ze wszystkim komponują: z warzywami, mięsem, zupą. Mogą być zagęstnikiem, lanymi kluskami, makaronem, bazą posiłku. Mogą dodać płynności, nadają smak, potrafią przybrać inny smak.

8. Jaja są tanie, dostępne, sycące i jak nie ma co jeść, to na jajach też przeżyjesz mają wszystko z wyjątkiem witaminy C (zjedz do tego owoc lub warzywo).

9. Mogą zastąpić chemiczne i drogie suplementy dla sportowców. Potrzebujesz aminokwasów (bcaa), lecytyny, cholesterolu – prekursora testosteronu? Chcesz zregenerować mięśnie? Zmiksuj dwa surowe żółtka, dojrzałego banana i łyżkę tłuszczu kokosowego. Zdrowo, tanio, smacznie, naturalnie, odżywczo. Pamiętaj, jajo się tak szybko nie psuje – cały dzień wytrzyma, nawet jeśli zmiksujesz je rano.

10. Jajo możesz wykorzystać w całości! Skorupka to cenne źródło wapnia i fosforu. Zdecydowanie lepsze niż chemiczne zamienniki z apteki. Zmiel i dodaj do potrawy lub zalej cytryną i zostaw na 3–4 dni do wytrawienia, po czym wypij z wodą i miodem. Możesz zmielić skorupki i użyć jako nawóz do kwiatów lub dołożyć swojemu psu czy kotu do jedzenia (sprawdź przepisy na kuracje jajeczne).

Jedz jaja na zdrowie!

Na miękko, na surowo, na półmiękko, sadzone, po benedyktyńsku. Sprawdź nasze przepisy z jajami.

Sprawdź naszego e-booka:

jajami

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
23 listopada 2014

Tagi

Komentarzy: 3

  1. Anka 12 stycznia 2015 o 15:02

    a co z ograniczeniem ilości spożywanych jajek? lekarze trąbią że nie powinno się przesadzać z liczbą spożywanych jajek [żółtek] tygodniowo – chyba 1-2 jajka dla osób z cholesterolem lub nie do końca sprawna wątrobą lub w przypadku cukrzyków i osób z problemami naczyniowo-kardiologicznymi .. oraz max do 5 jajek tygodniowo dla całkowicie zdrowej osoby. jak się Pani odnosi do tych informacji?

    • Marek Egemoniusz 2 marca 2017 o 13:58

      to są bzdury , jest to tak dalece idąca nieprawda o czym wiadomo już długo gługo że nie ma sensu pisać cokolwiek więcej, lekarze niech lepiej się douczą zamiast pouczać

  2. Patrycja 1 marca 2017 o 10:36

    Psom, czy kotom nie wolno podawać skorupek jaj tak po prostu. Można im zaburzyć stosunek wapnia do fosforu co moze być przykre w skutkach. Poza tym skorupki jaj mają stosunek ca:p mniej więcej 40:1. Jeśli zwierzę nie ma podwyższonego wapnia względem fosforu, to nie podajemy żadnych skorupek. Organizm człowieka działa w identyczny sposób, czemu nie napiszecie, że przy takiej „terapii” trzeba przyjmować Wit d3+k2? To samo dotyczy zwierząt.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

terapia sokami, zielony koktajl, smoothie

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.

WIĘCEJ >

Wieprzowina w diecie osób aktywnych fizycznie

Wieprzowina nie jest najtłustszym mięsem. Łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy. 50% tłuszczów w schabowszczaku jest takich samych jak w oliwie z oliwek?

WIĘCEJ >

Utrata masy ciała. Nie tylko nadwaga jest problemem

Najczęściej do dietetyka zgłaszają się osoby, które chciałyby schudnąć. Zdarza się jednak i tak, że problemem pacjenta jest nadmierna utrata masy ciała. Co wtedy robić i jak przytyć? Nadmierne schudnięcie może mieć wiele przyczyn. Do…

WIĘCEJ >
kwas fitynowy

Kwas fitynowy – wszystko, co musisz wiedzieć

Kwas fitynowy ma zarówno zalety, jak i wady. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Kwas fitynowy, czyli heksafosforan inozytolu (heksofosforan mio-inozytolu, IP6), służy roślinie jako magazyn fosforu. W ten sposób nawet 80% fosforu w…

WIĘCEJ >