Dynia to królowa jesiennych przepisów. Nic dziwnego – świetnie sprawdza się i na słodko, i na słono. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, zupy czy frytki. Sprawdź nasze pomysły na dania z dyni.
Do tego, że po dynię warto sięgać, nie trzeba przekonywać. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Ponadto zawiera też witaminę C i E, a także witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej również takie minerały, jak: miedź, żelazo, magnez, cynk, potas. Dynia ma też mało kalorii, ale za to sporo błonnika.
Z kolei nasiona dyni to źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi i tryptofanu.
Sprawdź: Dynia – czy warto ją jeść?
Za co jeszcze można kochać dynię? Można z niej zrobić mnóstwo potraw i zwykle ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Poznaj nasze pomysły na szybkie dania z dyni.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- cebula (105 g)
- dynia hokkaido (500 g)
- masło klarowane ghee (30 g)
- bulion mięsny (1000 ml)
- sól kłodawska (2,5 g)
- cynamon mielony (2 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki).
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
- Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut.
- Dolewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut (na średnim ogniu).
- Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczona dynia
Składniki:
- dynia hokkaido (840 g)
- masło klarowane ghee (15 g) lub oliwa z oliwek
- sól kłodawska (2,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatrury 200°C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
- Następnie kroimy dynię w plastry i kładziemy na blachę.
- Polewamy tłuszczem, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Pieczoną dynię zjadamy ze skórką.
Makaron
Składniki:
- dynia makaronowa (1560 g)
- olej kokosowy nierafinowany (12 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy na pół, wybieramy ze środka pestki i smarujemy miąższ tłuszczem.
- Wkładamy dynię do piekarnika na około 30–40 minut.
- Wyjmujemy dynię z piekarnika i lekko studzimy.
- Ostrożnie widelcem dzielimy miąższ dyni na włókna i przekładamy do miseczek.
Frytki z dyni
Składniki:
- dynia hokkaido (840 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- sól kłodawska (2,5 g)
- bazylia suszona (1 g)
- oregano suszone (1 g)
- papryka słodka mielona (1 g)
- papryka wędzona mielona (1 g)
- garam masala (1 g)
- curry mielone (1 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię obieramy, usuwamy miąższ, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier dajemy frytki i wkładamy do piekarnika na około 30–40 minut.
- Po 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.
Dyniowe musli
Składniki:
- dynia makaronowa (780 g)
- daktyle (25 g)
- śmietanka kokosowa (300 g)
- cynamon mielony (4 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy na pół i usuwamy w niej pestki.
- Wkładamy dynię do piekarnika na około 40 minut.
- Do garnka dajemy upieczoną dynię oraz daktyle, dolewamy śmietankę i gotujemy.
- Kiedy potrawa się zagotuje, dosypujemy cynamon, mieszamy i podgrzewamy przez około 2 minuty.
Musli możesz zjeść z ulubionymi dodatkami w postaci owoców i orzechów.
Curry z dynią i ciecierzycą
Składniki:
- cebula (105 g)
- czosnek (15 g)
- dynia hokkaido (840 g)
- olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- mleko kokosowe (400 ml)
- ciecierzyca – ziarno, wcześniej namoczona i ugotowana (250 g)
- cytryna (20 g)
- kolendra (1 g)
- curry mielone (3 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w piórka.
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
- Wsypujemy przyprawy i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
- Dodajemy dynię, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy przez około 10 minut.
- Dodajemy ciecierzycę i gotujemy przez około 5 minut.
- Wyłączamy kuchenkę i dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę.
Purée z dyni
Składniki:
- dynia hokkaido (840 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
- Następnie kroimy na kawałki i obieramy ze skóry.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier układamy dynię i wkładamy do piekarnika na około 45 minut (tak aby można było wbić w nią nóż).
- Wyciągamy dynię z piekarnika i blendujemy na gładkie purée.
Gulasz z dyni
Składniki:
- podgrzybek suszony (15 g)
- szynka wieprzowa (250 g)
- woda (800 ml)
- dynia hokkaido (250 g)
- por (35 g)
- marchew (45 g)
- pietruszka korzeń (40 g)
- smalec z gęsi (24 g)
- cebula (50 g)
- czosnek (5 g)
- przecier pomidorowy (30 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- liść laurowy (2 g)
- ziele angielskie – ziarno (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1/4 ilości wody (gorącej) i przykrywamy talerzykiem (lub pokrywką).
- Szynkę kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm × 1 cm.
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm × 1,5 cm.
- Por kroimy w półksiężyce.
- Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy połowę ilości tłuszczu.
- Wrzucamy szynkę i smażymy przez około 5 minut.
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2–3 minuty.
- Zawartość patelni przenosimy do garnka z szynką i wlewamy 1/4 ilości wody.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez około 4–5 minut.
- Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy przez około 3–4 minuty.
- Zawartość patelni przenosimy do garnka z mięsem i dolewamy pozostałą wodę.
- Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy) i kroimy w paski.
- Do garnka dodajemy grzyby, wodę, w której moczyły się grzyby, dynię oraz przyprawy i całość gotujemy przez około 30 minut.
Zapiekanka z dyni i mięsa
Składniki:
- dynia piżmowa (390 g)
- marchew (20 g)
- pietruszka korzeń (20 g)
- cebula (25 g)
- łopatka wieprzowa (200 g)
- por (35 g)
- podgrzybki (50 g)
- smalec z gęsi (12 g)
- mąka kokosowa (6 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czerwony (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ z pestkami.
- Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy.
- Mięso, marchew i pietruszkę mielimy na zmianę na standardowym sitku.
- Por i cebulę kroimy w plastry.
- Grzyby kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy por oraz cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty.
- Do masy mielonej dodajemy zawartość patelni, grzyby, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
- Gotowy farsz nakładamy do wydrążonej dyni.
- Dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 40 minut.
Mus z dyni z masłem kokosowym
Składniki:
Mus z dyni:
- dynia hokkaido (500 g)
- jabłko (500 g)
- woda (100 ml)
- cynamon mielony (4 g)
Masło kokosowe:
- wiórki kokosowe (200 g)
Sposób przygotowania:
Masło kokosowe:
- Wsypujemy wiórki kokosowe do blendera i miksujemy do uzyskania lejącej konsystencji. Może to potrwać kilkanaście minut.
Mus:
- Dynię oraz jabłka obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do garnka.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i zawartość garnka blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mus nakładamy do pucharków, a na wierzch kładziemy masło kokosowe.
Więcej przepisów na dania z dyni znajdziesz w naszym e-booku oraz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Dynia to królowa jesiennych przepisów. Nic dziwnego – świetnie sprawdza się i na słodko, i na słono. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, zupy czy frytki. Sprawdź nasze pomysły na dania z dyni.
Do tego, że po dynię warto sięgać, nie trzeba przekonywać. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Ponadto zawiera też witaminę C i E, a także witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej również takie minerały, jak: miedź, żelazo, magnez, cynk, potas. Dynia ma też mało kalorii, ale za to sporo błonnika.
Z kolei nasiona dyni to źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi i tryptofanu.
Sprawdź: Dynia – czy warto ją jeść?
Za co jeszcze można kochać dynię? Można z niej zrobić mnóstwo potraw i zwykle ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Poznaj nasze pomysły na szybkie dania z dyni.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- cebula (105 g)
- dynia hokkaido (500 g)
- masło klarowane ghee (30 g)
- bulion mięsny (1000 ml)
- sól kłodawska (2,5 g)
- cynamon mielony (2 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki).
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
- Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut.
- Dolewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut (na średnim ogniu).
- Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczona dynia
Składniki:
- dynia hokkaido (840 g)
- masło klarowane ghee (15 g) lub oliwa z oliwek
- sól kłodawska (2,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatrury 200°C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
- Następnie kroimy dynię w plastry i kładziemy na blachę.
- Polewamy tłuszczem, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Pieczoną dynię zjadamy ze skórką.
Makaron
Składniki:
- dynia makaronowa (1560 g)
- olej kokosowy nierafinowany (12 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy na pół, wybieramy ze środka pestki i smarujemy miąższ tłuszczem.
- Wkładamy dynię do piekarnika na około 30–40 minut.
- Wyjmujemy dynię z piekarnika i lekko studzimy.
- Ostrożnie widelcem dzielimy miąższ dyni na włókna i przekładamy do miseczek.
Frytki z dyni
Składniki:
- dynia hokkaido (840 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- sól kłodawska (2,5 g)
- bazylia suszona (1 g)
- oregano suszone (1 g)
- papryka słodka mielona (1 g)
- papryka wędzona mielona (1 g)
- garam masala (1 g)
- curry mielone (1 g)
- czosnek granulowany (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię obieramy, usuwamy miąższ, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier dajemy frytki i wkładamy do piekarnika na około 30–40 minut.
- Po 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.
Dyniowe musli
Składniki:
- dynia makaronowa (780 g)
- daktyle (25 g)
- śmietanka kokosowa (300 g)
- cynamon mielony (4 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy na pół i usuwamy w niej pestki.
- Wkładamy dynię do piekarnika na około 40 minut.
- Do garnka dajemy upieczoną dynię oraz daktyle, dolewamy śmietankę i gotujemy.
- Kiedy potrawa się zagotuje, dosypujemy cynamon, mieszamy i podgrzewamy przez około 2 minuty.
Musli możesz zjeść z ulubionymi dodatkami w postaci owoców i orzechów.
Curry z dynią i ciecierzycą
Składniki:
- cebula (105 g)
- czosnek (15 g)
- dynia hokkaido (840 g)
- olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- mleko kokosowe (400 ml)
- ciecierzyca – ziarno, wcześniej namoczona i ugotowana (250 g)
- cytryna (20 g)
- kolendra (1 g)
- curry mielone (3 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w piórka.
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
- Wsypujemy przyprawy i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
- Dodajemy dynię, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy przez około 10 minut.
- Dodajemy ciecierzycę i gotujemy przez około 5 minut.
- Wyłączamy kuchenkę i dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę.
Purée z dyni
Składniki:
- dynia hokkaido (840 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
- Następnie kroimy na kawałki i obieramy ze skóry.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier układamy dynię i wkładamy do piekarnika na około 45 minut (tak aby można było wbić w nią nóż).
- Wyciągamy dynię z piekarnika i blendujemy na gładkie purée.
Gulasz z dyni
Składniki:
- podgrzybek suszony (15 g)
- szynka wieprzowa (250 g)
- woda (800 ml)
- dynia hokkaido (250 g)
- por (35 g)
- marchew (45 g)
- pietruszka korzeń (40 g)
- smalec z gęsi (24 g)
- cebula (50 g)
- czosnek (5 g)
- przecier pomidorowy (30 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- liść laurowy (2 g)
- ziele angielskie – ziarno (1 g)
- pieprz czarny (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1/4 ilości wody (gorącej) i przykrywamy talerzykiem (lub pokrywką).
- Szynkę kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm × 1 cm.
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm × 1,5 cm.
- Por kroimy w półksiężyce.
- Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy połowę ilości tłuszczu.
- Wrzucamy szynkę i smażymy przez około 5 minut.
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2–3 minuty.
- Zawartość patelni przenosimy do garnka z szynką i wlewamy 1/4 ilości wody.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez około 4–5 minut.
- Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy przez około 3–4 minuty.
- Zawartość patelni przenosimy do garnka z mięsem i dolewamy pozostałą wodę.
- Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy) i kroimy w paski.
- Do garnka dodajemy grzyby, wodę, w której moczyły się grzyby, dynię oraz przyprawy i całość gotujemy przez około 30 minut.
Zapiekanka z dyni i mięsa
Składniki:
- dynia piżmowa (390 g)
- marchew (20 g)
- pietruszka korzeń (20 g)
- cebula (25 g)
- łopatka wieprzowa (200 g)
- por (35 g)
- podgrzybki (50 g)
- smalec z gęsi (12 g)
- mąka kokosowa (6 g)
- sól kłodawska (2,5 g)
- pieprz czerwony (0,5 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ z pestkami.
- Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy.
- Mięso, marchew i pietruszkę mielimy na zmianę na standardowym sitku.
- Por i cebulę kroimy w plastry.
- Grzyby kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Wrzucamy por oraz cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty.
- Do masy mielonej dodajemy zawartość patelni, grzyby, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
- Gotowy farsz nakładamy do wydrążonej dyni.
- Dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 40 minut.
Mus z dyni z masłem kokosowym
Składniki:
Mus z dyni:
- dynia hokkaido (500 g)
- jabłko (500 g)
- woda (100 ml)
- cynamon mielony (4 g)
Masło kokosowe:
- wiórki kokosowe (200 g)
Sposób przygotowania:
Masło kokosowe:
- Wsypujemy wiórki kokosowe do blendera i miksujemy do uzyskania lejącej konsystencji. Może to potrwać kilkanaście minut.
Mus:
- Dynię oraz jabłka obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do garnka.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i zawartość garnka blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mus nakładamy do pucharków, a na wierzch kładziemy masło kokosowe.
Więcej przepisów na dania z dyni znajdziesz w naszym e-booku oraz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dynia – czy warto ją jeść?
Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…
WIĘCEJ >Jak wybrać dobry nóż?
Nóż to najlepszy przyjaciel kucharza. Tylko jak wybrać dobry nóż? Sprawdź, jak to zrobić! Są różne rodzaje noży i jest od groma firm, które je produkują. Tak naprawdę najistotniejsza jest jedna kwestia – nóż ma…
WIĘCEJ >Koktajl borówkowo-bananowy
Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.
WIĘCEJ >Ból głowy – przyczyny
Co na ból głowy? Przy tym pytaniu warto sobie odpowiedzieć, czy zależy nam bardziej na usunięciu skutku czy znalezieniu przyczyny. Przyczyny bólu głowy mogą być różnorodne, np.: niewystarczająca ilość płynów, nadmiar kawy/herbaty, stan zapalny,…
WIĘCEJ >